måndag 23 april 2012

Veckans ord: Ge dig själv frihet att tänka i nya banor, och att  då upptäcka nya saker genom att se på ett annat sätt. Du upptäcker då att allt blir annorlunda.

Bröd .

Bröd är så mycket mer än bara bröd. Det är en symbol för så mycket mer. Vi bakar vårt bröd och bryter det och delar det med andra. Det känns specielt att baka sitt eget bröd, se hur det jäser och gräddas och blir ett härligt bröd.



 Franskt lantbröd.
Nu har jag bakat på bakstenen som jag fick i födelsedagspresent av barn och barnbarn. Brödet  smakade riktigt bra. Skilnaden är förmodligen att det blir bra undervärme med en gång. Jag bakade inte på riktig surdeg,  men det var deg som jäst lite drygt ett dygn,  i bröd nr. 2 kunde jag inte låta bli att blanda i lite nässlor.

Recept om någon är intresserad.
Dag 1.  Blanda ett paket jäst med 3 dl.vatten rör i 3 dl. mjöl (jag kör bara med dinkelmjöl då mina tarmar inte tål vetemjöl) dessutom blir allt mycket godare med dinkelmjöl. Ska stå minst ett dygn i rumstemperatur övertäckt med ex. gladpack.
Dag 2. Blanda i 7 dl. vatten,  ½ dl. olja,  och häll på mjöl tills degen känns fast men ändå lite kladdig. Jag hade i c:a 1,3 kg  mjöl.  Mot slutet tar jag i lite salt.
Degen får jäsa. Ta upp den på bakbordet.  Det går att göra ett stort bröd eller två lite mindre, i dag gjorde jag två mindre. Jäste det ena i en brödkorg.
Sätt ugnen på det högsta och när brödet sätts in sänk värmen till 200gr. bakas  i  40-45min. Ett störe bröd i 55min.

Pesto.

Jag har gjort Pesto, svensk pesto som jag hittade på nätet. I pesto är det  basilika, pinjenötter, olivolja, vitlök  och  permessanost. I den svenska  nässlor, skållad mandel, rapsolja, vitlök och västerbottenost. Den blev jätte god, mycket gott på brödet jag bakat.

2 kommentarer:

  1. Svensk pesto låter spännande det måste jag testa.
    Kram

    SvaraRadera
    Svar
    1. ja gör det, va kull och få kommentar från Utterkull Kram

      Radera