lördag 14 juni 2014

Semester i Portugal. Femte dagen.

På lördagen behövde vi åka till Sintra igen då vi inte hann och titta på allt vi ville. När vi kom fram så gick vi en bit och kom till en väg som var kantad med en mur och utefter muren olika försäljnings-stånd. Det fanns  konstnärer som sålde sina verk, och väldigt många målade spårvagnar.     Där fanns sjalförsäljare, så jag köpte mig en blå sjal, den var så billig så jag prutade inte. Mycket smycken såldes det också.  Längs utmed vägen fanns det flera statyer.

De påminner lite om statyerna i  Vigelandsparken i Oslo.


                                                   

Vi kom till det kungliga slottet Palácio Nacional de Sintra. Den utmärker sig med två stora skorstenar. Detta har varit de portugisiska kungarnas sommarhus sedan 1300-talet. Det har blivit lite egendomligt då det har byggts till i omgångar. Utsidan  är inte så märkvärdig, men interiören är överdådigt.


 Vartenda rum har sin egen historia. En sal  är målad  med bara svanar alla i olika positioner.   Sala dos Cisnes, Svansalen.  Fin effekt med  så många svanar. 

Ett rum med mängder av skator. Sala das Pegas, Skatornas sal. Det berättas att Johan I  1385-1433 togs på bar gärning av drottning Filippa när han kysste en av hennes hovdamer. Skvallret i slottet gick högt  fram till den dag då kungen gav order om att måla hela taket i salen med skator, lika många som det fanns hovdamer, med kungens motto i näbben. Kungens sätt att säga "än sen" och "håll tyst" fick önskad effekt.











 




 

 Deras kapell, inte dumt att ha ett eget kapell. Här är det duvor målade i hela rummet. Det var en härlig energi här inne.


 

En liten mysig uteplats med vatten, fiskar och växter. Dessutom kom det fåglar på besök.

 

Här finns de äldsta och mest värdefulla azulejos, och visst är de vackra. Jag älskar den blå färgen  den är så behaglig och vilsam. 


 

 Här i detta lilla rum satt konung Alfons VI  i husarrest i 9 år  fram till sin död 1683.

 Enorma öppna spisar för att kunna hålla värmen. 

 

 Här fanns ett rejält kök, för att kunna helsteka oxar för de stora banketterna som hölls för besökande digniteter.



De två konformade skorstenarna som är slottets landmärke, ser ut så här inifrån.

 


 
 
 
 


 När vi kom ut i solen  igen så var vi fikasugna.  Vi fikade på Café Paris,  det låter väl bra. Jag tog en crépe med nutella. Den var jätte god och mycket  tjusigt upplagt. Där syns den blå sjalen jag köpte.

r fanns häst och vagn man kunde åka med, gatorna var så smala så biltrafiken fick anpassa sig till hästarnas hastighet.

 

Det  fanns levande statyer. Den här skrämdes när man kom för nära eller la i en slant.

 Även här i Sintra fanns dessa smala gränder, men här var det ingen biltrafik utan gågata.

 Denna finna azulejos fanns faktiskt inne på stationen i Sintra. Då kan man sitta en stund och vänta på tåget, utan att det gör något.

Därpå var det dags att bege oss till hotellet och samla oss inför morgondagen då vi ska hämta hyrbil och bege oss söderut.

 

 

 

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar